Otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru (Video)

Danas je svečano otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru. Na početku ceremonije intonirana je himna Srbije i Bosne i Hercegovine a svečanom otvaranju prisustvovali su političari iz Srbije, kao i predstavnici Bošnjaka i vjerski poglavari.

Na otvaranju su govorili ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović, gradonačelnik Nihat Biševac kao i ministrica spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Ministrica Bosne i Hercegovine Bisera Turković, rekla je da otvaranje Generalnog konzulata u Novom Pazaru predstavlja još jedan korak ka unaprijeđenju dobrih međususjedskih odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Ovaj historijski čin je jasan pokazatelj da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za unaprijeđenje odnosa sa našim susjedima na bazi razumijevanja i uvažavanja. To je put za našu buduću saradnju, ali i bolji život i prosperitet svih naših građana.

Mi želimo da u Republici Srbiji imamo prijatelja i partnera. Također želim da naglasim: “Da je predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Šefik Džaferović u maju 2019. godine inicirao otvaranje Generalnog konzulata u Novom Pazaru što je podržano od članova predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ona je dodala da je bitnost otvaranja ovog konzulata, ta što će biti na usluzi i moći da pruži pomoć svim  građanima Srbije i Bosne i Hercegovine koji imaju svoje porodice u Bosni i Hercegovini, kao i onih koji imaju svoje poslove i poslovanja, poslovne partnere u Bosni i Hercegovini.

“Želim da ovaj Generalni konzulat ima važnu ulogu u jačanju saradnje u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja, nauke i turizma između državljana Republike Srbije koji žive u ovom dijelu i državljana Bosne i Hercegovine.”

Državni sekretar Ministarstva republike Srbije Nemanja Starović kaže da je otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru značaj po dobre međususjedne odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Pridajemo posebnu važnost razvoju ekonomskih odnosa, jer je Bosna i Hercegovina jedna od najvažnijih ekonomskih partnera republike Srbije i sigurni smo da postoji prostor za dalje unapređenje već postojeće ekonomske saradnje kao i za jače infrastrukturno povezivanje.”

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kaže da otvaranje Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru najviše će služiti građanima koji žive u Novom Pazaru kao i građanima koji žive u Bosni i Hercegovini, a naročito onima koji su porijeklom iz Sandžaka.

“Svi naši građani imat će koristi od prijateljskih odnosa, veza koje gradimo i jačamo. Mnoge procedure će biti olakšane, ubrzane, a ovo je korak naprijed u uspostavljanju još boljih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Želimo da nastavimo da gradimo bolje međusobne odnose koje odlikuje povijerenje, prijateljstvo i saradnja.”


Emir Tutić / 020media