Novi Pazar na mapi iskopavanja novih ruda

Istražne dozvole za iskopavanje raznih minerala izdate su za više lokacija među kojima su i područja kod Kuršumlije, Malog Zvornika, Novog Pazara, Raške, Pirota i Dimitrovgrada navodi portal Nova.rs.

Novi Pazar je sudeći prema razultatima o kvalitetu vazduha i zagađenju Agencije za zaštitu životne sredine, među ekološki najugroženijim gradovima u Srbiji.

A ni stanje Novopazarskih rijeka nije na kvalitetnom zavidnom nivou.

Činjenica da Novi Pazar još uvijek nema postrojenje za preradu otpadnih voda koje se već duže vrijeme najavljuje da će biti izgrađeno, kao i to da za mjere koje je Grad preduzeo po pitanju zagađenja vazduha još treba vremena, dovodi se u pitanje da li je okolina grada Novog Pazara idealno mjesto za iskopavanje ruda i stvaranje novih rudnika? 

Youtube: 020media

Pored Novog Pazara, na sajtu Nova.rs stoji mapa na kojoj su Raška i Dobrinje također  obilježene kao potencijalne lokacije za iskopavanje minerala, pa to dodatno stvara brigu u kakvoj lošoj ekološkoj situaciji bi mogli da se zadesimo, s obzirom na to da su ova tri grada blizu jedan drugom i da dijele istu prirodu.  

Ekološki protesti koji su održani širom Srbije povodom iskopavanja litijuma kompanije “Rio Tinto”, izazvali su reakciju države da se ovoj australijskoj kompaniji zabrani iskopavanje litijuma na teritoriji Jadra. 

Međutim, ekološke organizacije zahtijevaju da se donese plan zabrane iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije u narednih 20 godina, kako bi bili sigurni da trenutna vlast neće iskoristiti šansu isteka dozvole za iskopavanje u svoju korist.

Pored Rio Tinta još nekoliko svjetskih kompanija je zainteresirano za iskopavanje minerala na teritoriji Srbije, kao što je kanadski Dandi i Medgold i nekoliko poznatih rudarskih firmi iz Srbije poput Balkan exploration and mining iz Beograda, Euro Litijum, Tara gold idr.

020media
 
E.T.

 


Slične teme:

OZŽS: Za riješavanje problema zagađenja vazduha potrebno vremena

Pogledajte kako je izgledao Novi Pazar pod zagađenjem

Novi Pazar je danas bio jedini zagađeni grad u Srbiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *