SSP Novi Pazar: Zagađeni i vazduh i reke, a lokalna vlast bez plana

GO Stranke Slobode i Pravde Novi Pazar, pozvao je Gradsku i Republičku vlast da počne sa rješavanjem problema zagađenja u ovom gradu. U svom saopštenju oni navode da ništa nije preduzeto da se ovi problemi riješe,a njihovo saopštenje prenosima u cjelosti.

 Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Novom Pazaru ukazuje na ogromnu zabrinutost građana Novog Pazara zbog zagađenosti vazduha i reka u našem gradu, ali i regionu. Po zdravlje građana opasno štetan vazduh i zagađenje reka, posebno dolaze do izražaja u zimskom periodu, a to je postala činjenica već dugi niz godina. Lokalna vlast u Novom Pazaru trenutno nema nikakav akcioni plan niti bilo kakav drugi program o rešavanju navedenih problema.

U predloženom Budžetu grada Novog Pazara za 2023. godinu uopšte nisu predviđena novčana sredstva koja će se iskoristiti za rešavanje istih. Zašto? Smatramo da se za rešavanje svega nevedenog, mogu preduzeti različite mere poput izdvajanja namenskih sredstava iz budžeta, izrada dugoročnih i kratkoročnih planova o zaštiti životne sredine, dosledna i potpuna izrada lokalnog registra izvora zagađivanja, građevinsko uređivanje rečnih korita, rekonstrukcija kanalizacione mreže u tačkama opterećenja kanalizacije, vršenje doslednog inspekcijskog nadzora i sl.

Pozivamo aktuelnu gradsku i republičku vlast na hitnu reakciju. Zagađivanje reka Raške, Jošanice i Trnavice su postala svakodnevnica koju građani sa lakoćom neposredno opažaju, a zagađen vazduh u Novom Pazaru u velikoj meri, o čemu govore podaci SEPA agencije, je uzrok sve većeg broja kardiovaskularnih i respiratornih bolesti kod naših sugrađana. Zdravlje ljudi u Novom Pazaru mora biti prioritet, a zdrava priroda je preduslov za to.